iran review of books

مرور کتب فارسی

iran review of books

مرور کتب فارسی

اکثر مطالب این سایت از نوشته های کاربران فارسی زبان سایت goodreads.com برداشت شده است.

دنبال کنندگان ۱ نفر
این وبلاگ را دنبال کنید

۲ مطلب در آبان ۱۳۹۸ ثبت شده است

  • ۰
  • ۰

📝 زوال!

 

کتاب: مرگ یزدگرد
نویسنده: #بهرام_بیضایی
ناشر: #روشنگران_و_مطالعات_زنان
صفحات: 72
قفسه: #ادبیات_نمایشی
#نمایشنامه
#ادبیات_تاریخی
#ایران_باستان
#تاریخ_ایران

میانگین امتیاز (با نظر 1,224 کاربر): 4.15
  
ریویو از کاربر: Hamêd
امتیاز کاربر: ★★★★★

📗نمایشنامه ای بسیار زیبا و قوی ست. ما را به فضای آن دوران می برد تا وضعیت آن زمان را تا حدی لمس کنیم. یک الگوی کهن نمونه ای که سرنوشت هر وضعیت، فرد و حکومتی ست را به خوبی نشان می دهد. این الگو به این صورت است که وضعیت یا حکومتی برپا می شود و می تواند به اوج اقتدار هم برسد اما کم کم دچار زوال و آشفتگی می شود و در نهایت وضعیت یا حکومت دیگری جای آن را می گیرد. در این نمایشنامه وارد مرحله آشوب و آشفتگی می شویم و از وضعیت شاه، مردم عادی، موبدان، سرداران و... مطلع می شویم. پادشاهی را نشان می دهد که دچار نوعی غفلت خودخواسته بوده و از دنیا پشت کرده تا بالاخره دنیا هم به او پشت می کند. همین غفلت خودخواسته است که زوال حکومت اش را سرعت می بخشد.

➖➖➖

ریویو از کاربر: Fatemeh Beygi
امتیاز کاربر: ☆★★★★

📙 استاد روایت های تاریخی و پارسی نویسی بهرام بیضاییه. درحقیقت عاشق این کاراشم. توی این نمایش نامه هم به موضوع تاریخی گریز یزگرد و مرگش پرداخته و از ویژگی هایی که من می پسندم استفاده کرده: یکی حضور خواب و دیگری بیان گذشته در حال و اون هم به شیوه ی بازگویی نمایشی و جابه جایی نقش ها بین افراد مختلف.
در واقع ما دو خط روایی داریم یکی گذشته و یکی حال که هر دو در اکنون پیش می رن و دیگه این که طبق همین دو روایت، دو اجرا داریم؛ یکی نقش های حقیقی خانواده ی آسیابانه در تقابل با سرداران و موبد و دیگری همون هان که نقش های خودشون و یزگرد رو در گذشته به صورت چرخشی برعهده می گیرن.
گاهی می مونم که چطور کسی می تونه در دیالوگ هایی کوتاه، چنین حرفای بزرگی بزنه و ما داریم این چنین هنرمند توانمندی رو. یه جایی در یه دیالوگ چند سطره از زبان یزگرد حمله ی اعراب و آلودگی دربار ساسانی با هنرمندی تمام برای ما بیان می شه و جای دادن دو واقعه ی تاریخی عظیم توی چند خط، به این شیوایی واقعا توانایی ای می خواد که خیلیا ندارن.

پ.ن: من بازسازی یا بازنویسی روایات تاریخی رو عاشقم و برای همین لذت نابی می برم از این آثار. شاید شما این چنین غرقش نشین.

مرگ یزدگرد

@GoodreadsFarsi 📚کانال تخصصی معرفی کتاب

  • مردم گریز
  • ۰
  • ۰

 

کتاب: نقد و حقیقت
نویسنده: #رولان_بارت
مترجم: #شیریندخت_دقیقیان
ناشر: #مرکز
صفحات:٨٨
قفسه: #نقدادبی 
#نظریه_ادبی
میانگین امتیاز (با نظر 202 کاربر) : 3.77
  
ریویو از کاربر: Elham 8 
امتیاز کاربر: ☆★★★★

 
 ✅ به خاطر کمبود وقت خیلی سریع این کتاب را خواندم و یقیناً بیشتر از نیمی از آن را دریافت نکردم. اما همین اندازه که خواندم:

این رساله را بارت در جواب ایرادهایی که به نقد نو وارد شده است نوشته. و راستش قبل از هرچیز بارت را باید یک منطق دان و یک سخنور ماهر دانست. شیوه ی پاسخگویی او کاملاً روشمند، مستند، علمی و آرام و به دور از دستپاچگی و آشفتگی است. پاسخگویی به مخالف، هنری است که اغلب از آن بی بهره هستیم :)

✅ این رساله دفاعی از نقد نوست، روشنگر تفاوتهای حقیقی این دو نقد (قدیمی و نو) و روشن کردن تکلیف حقیقی خواننده و منتقد، و همچنین بیان کننده ی تفاوتهای اندک خواننده و منتقد.
بعضی کتابها هستند که دید آدم را به دنیای کلمات و ادبیات دستخوش تغییر می کنند ( اگر نگویم زیر و رو)؛ و نقد و حقیقت بارت یکی از آنهاست. حقیقت این است که بارت را نابغه ای دیدم که در دنیای کوچک شناخت من، مانندش نیست و بیشتر از فرم کتاب و روش آن و ترجمه و غیره، الآن محو شخصیت بارت هستم...

✂️ هیچکس تاکنون شک نکرده و نخواهد کرد که سخن اثر ادبی معنایی لفظی دارد که در صورت نیاز، فقه اللغة در اختیارمان می گذارد؛ مسأله بر سر آن است که آیا کسی حق دارد در این سخن ادبی معناهای دیگری که در تضاد با آن نیستند بخواند؟ پاسخ به این پرسش کار فرهنگ واژه ها نیست؛ بلکه وظیفه ی یک نتیجه گیری کلی درباره ی طبیعت نمادین زبان است. (ص ٣٠-٣١)

✂️ جغرافیدانی به نام بارون می گوید: نزد پاپوسها زبان بسیار فقیر است؛ هر قبیله ای زبان خودش را دارد و فرهنگ واژه های این مردمان روزبروز کاهش می یابد؛ زیرا پس از درگذشت هریک از افراد قبیله چند واژه به نشانه ی سوگواری ممنوع اعلام می شود.
از این دیدگاه ما داریم شبیه پاپوسها می شویم؛ ما به نشانه ی احترام زبان نویسندگان مرده را مومیایی می کنیم و جلوی معناها و واژه های جدیدی را که می خواهند به دنیای اندیشه ها وارد شوند، می گیریم: با این فرق که اینجا نشانه ی سوگ نصیب تولد می شود نه مرگ.
(ص ٤٠-٤١) 


رولان بارت

@GoodreadsFarsi 📚 کانال تخصصی معرفی کتاب

  • مردم گریز